Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Το σπήλαιο της Κλένιας

Το σπήλαιο της Κλένιας
Θέση: 37°46'36.0"N+22°51'58.9"E, Υψομ. 650 μ.
 Έρευνα : Γιώργος Δελής.
      Φωτο: Θανάσης Πίπιλος
   Ως γνωστόν στο μέσον της βορειοανατολικής πλευράς της Νυφίτσας και ανατολικά από τη θέση Καλυβάκι βρίσκεται τα σπήλαιο της Κλένιας. Γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων δεν έχει κριθεί ακόμη αξιοποιήσιμο ενώ κατά την πορεία του χρόνου έχει υποστεί ζημιές των αρχαίων ευρημάτων αλλά και της φυσικής ομορφιάς.
  Το ελικοειδές μονοπάτι που σε οδηγεί σ΄αυτό μετά το εξωκκλήσι της Μουσχουβίτσας  και την πηγή της Αλεξάνδρας είναι απότομο και δύσβατο.  Η ανάβαση κουραστική. Η κούραση όμως ανταμείβεται από την πρώτη στιγμή. Η  θέα σε όλη τη διαδρομή και ειδικά από την είσοδο του σπηλαίου προς τον Ξερόκαμπο και το δάσος της Φανερωμένης είναι υπέροχη ενώ στον μακρινό ορίζοντα από Βόρεια και Ανατολικά ο Κορινθιακός  και Σαρωνικός αντίστοιχα συμπληρώνουν την ασύγκριτη σε ομορφιά εικόνα.
   Το  σπήλαιο έχει κατά πρόχειρους υπολογισμούς επισκέψιμο μήκος  περίπου 120 μ, ενώ το πλάτος ποικίλει από 1 έως 20 μ . Ένας γκρεμός γύρω στα 5 μ. στην πρώτη αίθουσα σε αποθαρρύνει πρόσκαιρα  για την συνέχεια, αλλά σχετικά εύκολα βρίσκεις ένα  πλάγιο μονοπάτι καλής βατότητας, οπότε κατεβαίνοντας  αρχίζεις την εξερεύνηση. Αίθουσες, μονοπάτια, ανηφόρες, κατηφόρες, νερά, λιμνούλες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σε πολλά σημεία έχουν ενωθεί σε κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον  ενώ το φτεράκιασμα αόρατων, ενοχλημένων νυχτερίδων που φωλιάζουν στις σκοτεινές γωνιές μπορεί να σου κόψει το αίμα,. Μια σχισμή βράχων στο σηματοδοτεί και το τέλος της διαδρομής ενώ ο φωτισμός με το φακό σου δίνει μια μικρή οπτική συνέχεια που χάνεται στη στροφή.
   Σήμερα ο δρόμος που έχει ανοιχτεί από την  περιοχή του αγίου Παντελεήμονα και σταματάει έξω από το στόμιο της σπηλιάς, καθιστά δυνατή  αλλά κάπως απαιτητική από πλευράς προσοχής οδηγού τη μηχανοκίνητη πρόσβαση.
   Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε από το 1910 έως το 1940 από ιδιώτες σαν ψυγείο, όπου οι κάτοικοι των γύρω χωριών αποθήκευαν εν είδει ψυγείου τυροκομικά προϊόντα έναντι αντιτίμου. Κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο όπως διηγούνται οι παλιοί.
   Οι πρώτες επίσημες ανασκαφές-έρευνες έγιναν το 1930. Ο Ν. Μπέρτος έφορος Αργολίδας ερεύνησε το σπήλαιο. Η επίχωση μέσα στο σπήλαιο αυτό περιείχε ευρήματα, τα οποία ανήκαν σε όλες της εποχές από την νεολιθική μέχρι την χριστιανική. Τα ευρήματα αυτά, μεταφέρθηκαν στα Αρχαιολογικά Μουσεία Κορίνθου και Ναυπλίου δεν έχουν δημοσιευθεί, αλλά μόνο μνημονευθεί συνοπτικά. 
   Παραθέτουμε ιστορικά στοιχεία που συγκεντρώσαμε από διάφορες πηγές, αλλά και νεώτερα παρακολουθώντας της προσπάθειες διαφύλαξης αλλά και αξιοποίησης αυτού του φυσικού μνημείου. 

Στη Μελέτη (Αρχαία και πρωτοβυζαντινή Τενέα, <<Δωδώνη>> τόμος ΚΣΤ' τεύχος 1 (1997 Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.) ο συγχωριανός μας Μιχαήλ Σ.Κορδώσης καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρει:

Το σπήλαιο βρίσκεται 1,5 χλμ. Ανατολικά του σημερινού χωριού, στην απότομη πλαγιά της Νυφίτσας στη θέση «Καλυβάκι» όπου οδηγούσε δροµίσκος, όπως σήµερα, µέσω Π. Κλένιας και Αλεξάνδρας (τοπωνύµιο που συνδέεται επίσης µε τοπική βασίλισσα), που σύµφωνα µε ορισµένους ντόπιους κατοίκους ήταν πλακόστρωτος. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από πολύ παλιά. Τούτο αποδεικνύεται από τα θραύσµατα που έχουν βρεθεί. Πρόκειται για ιερό, ίσως το πιο ενδιαφέρον σε σπηλιά, της αρχαίας Κορίνθου. Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόµετρο 650 µ. και έχει περ. 60 µ. µήκος. Στη συστηµατική καταγραφή των θέσεων που παρουσιάζουν οι Σακελλαρίου-Φαράκλας (στους πίνακες µε τους χάρτες, όπου σημειώνονται οι θέσεις), καθώς και ο Συριόπουλος, στους αντίστοιχους πίνακες, το σπήλαιο αντιπροσωπεύεται σε όλες τις περιόδους. Υπάρχουν δηλ. αποδείξεις, βάσει ευρημάτων, ότι η ανθρώπινη παρουσία στη σπηλιά χρονολογείται από τη νεολιθική ως τη ρωμαϊκή εποχή. Αναφέρονται ειδώλια νεολιθικής εποχής, λίθινες αξίνες, πολλές λεπίδες οψιανού, οστέινα εργαλεία, θραύς µα ανάγλυφου µε χορευτή και χορεύτρια και αγγεία πήλινα. Ο Wisemaπ αναφέρει ότι η σπηλιά, κοντά στο στόµιο της, κατοικήθηκε ήδη από την κλασική εποχή. Τα όστρακα που βρήκε αµέσως µετά την είσοδό της (όπου σχηματίζεται ο µμεγαλύτερος και οµαλότερος θάλαµος) ήταν κυρίως µεσοελλαδικής (2000-1600 π.Χ), µινυακά, και κλασικής (480-338 π.Χ) εποχής. Τα τελευταία ανήκαν σε Κορινθιακά εργαστήρια. Θεωρείται βέβαιο ότι το σπήλαιο κατοικήθηκε κατά τη νεολιθική εποχή'. Ίχνη προϊστορικού συνοικισµού επισημάνθηκαν και στο λόφο των Αγ. Ασωµάτων Κλένιας, όπου συνελέγησαν όστρακα της εποχής και κοµµάτια οψιανού.

Στο εξαιρετικό βιβλίο: Ο ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΣ ΚΛΕΩΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 19ος  – 20ός  Αιώνας τόμος Α΄, οι ερευνητές συγγραφείς: Ξενοφώντας  Ηλίας και Ζωή Ηλία παραθέτουν στα Πρακτικά του Δήμου το ελλιπές και ανυπόγραφο πρακτικό έτους 1891:
 Σπήλαιο Νυφίτσας
   Αριθ….. Το Δημοτικό Συμβούλιον του Δήμου Κλεωνών συνεδρίασεν εν τω Δημοτικώ καταστήματι       σήμερον την      του μηνός       του έτους 1891 ένθα και ο δήμαρχος Π. Δαλαμαρίνης όστις λαβών τον λόγον, είπεν εις το συμβούλιον τα εξής, ότι άνωθεν της Κλένιας περί τα μέσα του βουνού Νυφίτζας υπάρχει σπήλαιον φυσικόν του οποίου η απόστασις κατά βάθος είναι δέκα λεπτά της ώρας και εντός του σπηλαίου αυτού υπάρχουσιν ύδατα αλλά το ποσόν των υδάτων δεν δύναται να εξετάση τις διότι το μέρος εκείνο όπου άρχονται τα ύδατα και εκ της πολυκαιρίας απελιθώθη και έμεινεν  μικρά τινά οπή από την οποίαν μόλις και μετά βίας πριμηδόν δύναται ο άνθρωπος να ρίψη πέτραν και ακούη ήχον μεγάλον υδάτων, εξήτλησα ύδωρ με αγγείον το οποίον είναι λίαν διαυγέστατον, και επί τούτο παρεκάλεσα τον υδραυλικόν μηχανικόν Γεώργιον Στράτον,  όστις είχε μεταβή εις Στυμφαλίαν δια την εξέτασιν των υδάτων εκείνων και επανερχόμενος εκ Στυμφαλίας μετέβημεν εις το ως είρηται σπήλαιον και μετά τεσσάρων άλλων πολιτών Κλένιας και μείναντες εντός αυτού έως μίαν και ημίσειαν ώραν όστις μας εβεβαίωσεν ότι υπάρχουσιν ύδατα πηγάσιμον και ουχί στάσιμο, απαιτείται όμως δαπάνη τινά ανάλογος όπως ανεωχθή το στενωπόν στόμιον του σπηλαίου ίνα …. αυτών και εξετάσομεν την ποσότητα των υδάτων, θα είναι δε ευχής έργον εάν επιτύχομεν το προσδωκόμενον σκοπόν τότε η πεδιάς του Δήμου μας θέλει γίνει όλως ποτιστική και οι Δημόται θα ωφεληθώσιν και το Δημόσιον θα έχει μεγάλας απολαβάς και περί τούτο έχω υποβάλει από 6 8βρίου 1889 έκθεσίν μου ως Δημαρχών προς τον Νομάρχην Αργολιδοκορινθίας.
   Το συμβούλιον δέον να λάβη από (…..) υπό όψιν την πρότασιν ταύτην περί του κοινωφελούς και σπουδαίου έργου τούτου αποφανθή επί της δαπάνης ταύτης.
   Το συμβούλιον ακούσαν τον Δήμαρχον αναπτύσσοντα και μεριμνώντα περί των κοινών έργων των συμπολιτών του και ιδίως δι΄εύρεσιν υδάτων ένθεν στερείται εν γένει το λεκανοπέδιον των Κλεωνών.
   Σκεφθέν αποφαίνεται 

   Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις για την ανάδειξη και προστασία του σπηλαίου από τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών της περιοχής και από άλλους φορείς ενώ  έχουν δοθεί αρκετά χρήματα για την έρευνα του σπηλαίου. Ερευνώντας μέσω του διαδικτύου παραθέτουμε κάποιες ενέργειες της τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας:


 Στο προεκλογικό φυλλάδιο (Οκτώβριος 2010) του Νομάρχη Κορινθίας και υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Ν.Κορινθίας Ν.Ταγαρά στην ενότητα :
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΩΝ
Αρχαιολογική έρευνα στο σπήλαιο Κλένιας διατέθηκαν  10.000 ευρώ

   Στον παρακάτω σύνδεσμο δημοσιεύεται προγραμματική σύμβαση  έτους 2013 για την διενέργεια δοκιμαστικών τομών στο σπήλαιο την οποία και παραθέτουμε ενώ το 2016 υπάρχει μέσα στα θέματα του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου εισήγηση για την ολοκλήρωση της διενέργειας δοκιμαστικών τομών όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις.

   Ελπίζουμε με την ολοκλήρωση του έργου να έχουμε σαφέστερη εικόνα του σπηλαίου.

………………..
Παρακαλείσθε να παρευρεθείτε στην 10η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 4.00 μ.μ, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με θέματα ημερήσιας διάταξης:
………………..

17. Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την υλοποίηση του έργου «Ολοκλήρωση Διενέργειας Δοκιμαστικών τομών στο Σπήλαιο Κλένιας». (εξ αναβολής) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πελοπίδας Καλλίρης.
………………..

Την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016, στις 4.00 το απόγευμα, θα συνεδριάσει στο Επιμελητήριο Κορινθίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται :
………………..
-Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, για την υλοποίηση του έργου «Ολοκλήρωση Διενέργειας Δοκιμαστικών τομών στο Σπήλαιο Κλένιας». (εξ αναβολής)
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πελοπίδας Καλλίρης.

 https://yperdiavgeia.gr/procurements/view/25079



ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



Πλαίσιο κειμένου: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

(Άρθρο 100, Ν.3852/10)



13ΜSεYταMξύV001731039 2013-11-21

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

και
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΡΓΟ: «ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΛΕΝΙΑΣ»





ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ 6ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
& ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΡΓΟ: «ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΩΝ ΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ  ΚΛΕΝΙΑΣ»

Στην Αθήνα σήµερα την 03/10/2013, στο κτίριο του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, που βρίσκεται στην οδό Μπουµπουλίνας 20 στην Αθήνα, οι κατωτέρω συµβαλλόµενοι:

1.        Το Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού, νόµιµα εκπροσωπούµενο από τη Γενική Γραµµατέα, κα Λίνα Μενδώνη,
2.        Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, νόµιµα εκπροσωπούµενη από τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη,
 συνοµολογούν και συναποδέχονται τα ακόλουθα: Προοίµιο
Μεταξύ των συµβαλλοµένων υπογράφεται η παρούσα Προγραµµατική Σύµβαση σύµφωνα µε:
Α) Τις διατάξεις Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/07-06-2010) “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης Διοίκησης − Πρόγραµµα Καλλικράτης” και ειδικότερα του άρθρου 100 αυτού, όπως οι παρ. 1α και 5 αντικαταστάθηκαν µε το άρθρο 8 παρ. 9 και 10 του Ν. 4071/2012 (ΦΕΚ Α΄ 85)
-           Β) Τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονοµιάς» (ΦΕΚ Α΄153)
-           Γ) Το άρθρο 1 περ. στ’ του Ν. 1256/1982, (ΦΕΚ Α΄65)
6) Το άρθρου 81 του Νόµου 1958/1991 (ΦΕΚ Α΄122)
-           Ε) Το Π.6. 99/1992 «Μελέτη και εκτέλεση αρχαιολογικών εν γένει έργων» (ΦΕΚ Α΄ 46)
ΣΤ) Το Π.6. 118/2013 (ΦΕΚ 152 Α/25-6-2013) «Ίδρυση Υπουργείου Υποδοµών, Μεταφορών και 6ικτύων και Υπουργείο Πολιτισµού και Αθλητισµού και µετονοµασία των Υπουργείων  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδοµών, Μεταφορών και 6ικτύων και Παιδείας και Θρησκευµάτων, Πολιτισµού και Αθλητισµού σε Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευµάτων αντιστοίχως.» και το Π.6. 119/2013 (ΦΕΚ153Α/25-6-2013) «6ιορισµός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών», σε συνδυασµό µε την αρίθµ. ΥΠ.ΠΟ.Α./Γ66Υ/6ΟΕΠΥ/127853/19799/268/19-7-2013 Υ.Α. «Μεταβίβαση του δικαιώµατος υπογραφής στο Γενικό Γραµµατέα του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού».
-

 -           Ζ) Τον Ν. 3669/2008 «Κύρωση της κωδικοποίησης της νοµοθεσίας κατασκευής δηµόσιων έργων» (ΦΕΚ Α΄116)
-           Η) Το Π.6. 99/1992 (ΦΕΚ 46/Α/23.3.92) «Μελέτη και Εκτέλεση αρχαιολογικών εν  γένει έργων.
Θ) Την αρίθµ.      372/29-7-2013 Απόφαση Περιφερειακού Συµβουλίου, περί έγκρισης των όρων της παρούσας.
  Με την παρούσα Σύµβαση καθορίζεται πλαίσιο συµφωνίας για την εκπόνηση και την εφαρµογή ενός προγράµµατος µελετών και έργων και προσδιορίζονται οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησης του.

ΑΡΘΡΟ 1
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Η παρούσα προγραµµατική Σύµβαση καθορίζει :

ΑΡΘΡΟ 1: To περιεχόµενο της Σύµβασης
ΑΡΘΡΟ 2: To περιεχόµενο και τους στόχους του Προγράµµατος.
ΑΡΘΡΟ 3: Το αντικείµενο της Σύµβασης.

ΑΡΘΡΟ 4: Τη διάρκεια της Σύµβασης.
ΑΡΘΡΟ 5: Τον φορέα εκτέλεσης του Προγράµµατος.
ΑΡΘΡΟ 6: Τους πόρους που θα διατεθούν και τον τρόπο χρηµατοδότησης του Προγράµµατος.
ΑΡΘΡΟ 7: Τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις των συµβαλλόµενων.
ΑΡΘΡΟ 8: Το ιδιοκτησιακό καθεστώς-Χρήση χώρου.
ΑΡΘΡΟ 9: Το όργανο παρακολούθησης της Προγραµµατικής             Σύµβασης και αρµοδιότητές του. ΑΡΘΡΟ               10:               Την               αντισυµβατική               συµπεριφορά-ρήτρες ΑΡΘΡΟ 11: Tις Τροποποιήσεις της σύµβασης.
ΑΡΘΡΟ 12: Τα όρια της Σύµβασης και τις τελικές διατάξεις.
ΆΡΘΡΟ 2
Περιεχόµενο και στόχος του Προγράµµατος
Το σπήλαιο της Κλένιας βρίσκεται λίγο κάτω από την κορυφή του βουνού Βορτοπός, της οροσειράς Στεφάνι, πάνω από το οµώνυµό της χωριό και υπάγεται στον 6ήµο Κορινθίων 6ηµοτικ΄κ Ενότητα Τενέας.       Εντοπίστηκε αρχαιολογικά από τον καθηγητή Μπέρτο στα µέσα της δεκαετίας του
΄20 και ανεσκάφη από τον ίδιο στη δεκαετία του ΄30. Η έλλειψη µεθοδολογίας στην ανασκαφή δεν βοήθησε στην σωστή στρωµατογραφική αποκατάσταση του χώρου καθώς επίσης και η καταστροφή των ηµερολογίων του κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, ευθύνεται για µια παντελή απουσία πολύτιµων στοιχείων στην επιστηµονική µελέτη του υλικού. Η καίρια θέση του σπηλαίου επάνω στους


ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

δρόµους επικοινωνίας µεταξύ Κορινθίας και Αργολίδας, αλλά και σε ευρύτερο πλαίσιο µεταξύ της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της ενδότερης Πελοποννήσου, το καθιστά µια πολύ σηµαντική θέση από πολλές απόψεις: γεωγραφική, αρχαιολογική, ιστορική. Το αρχαιολογικό υλικό στο σύνολό του καλύπτει µια διαχρονική έκταση τουλάχιστον πέντε χιλιετιών, στοιχείο όχι απλά σπάνιο αλλά και εντυπωσιακό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον φέρεται να εκπροσωπεί αδιάκοπα όλες τις αρχαιολογικές περιόδους µέχρι την σύγχρονη εποχή.
Στην Κλένια έχουν εντοπιστεί δείγµατα κεραµεικής που απαντώνται στην ίδια την Πελοπόννησο αλλά και αλλού, σε µεγάλο µέρος  της  Στερεάς  Ελλάδας  και της  Μακεδονίας. Αυτό είναι     κάτι  που
µπορεί να αναδείξει την περιοχή της Τενέας σε κόµβο µετακίνησης πληθυσµών, ιδεών και προϊόντων ήδη από την Ύστερη Νεολιθική περίοδο.
H διενέργεια ανασκαφικών τοµών στο σπήλαιο θα µας επιτρέψει, σε µια πρώτη φάση, να έχουµε τη στρωµατογραφία του, να έχουµε δηλαδή µια τεκµηριωµένη επιστηµονικά ολοκληρωµένη εικόνα, στη βάση των ευρηµάτων που θα προκύψουν από τις τοµές, χρονολόγηση των φάσεων κατοίκησης του σπηλαίου. Το σπήλαιο θα βγει από την αφάνεια και θα γίνει διεθνώς γνωστό στην ακαδηµαϊκή κοινότητα των ιστορικών και των αρχαιολόγων. Τα ευρήµατα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν αντικείµενο συζήτησης σε διεθνή συνέδρια, θα συγκριθούν µε ευρήµατα από άλλα σηµαντικά σπήλαια, και κατ’ αυτό τον τρόπο θα αναζητηθεί και θα βρεθεί η ταυτότητα του σπηλαίου.
Βραχυπρόθεσµα είτε µακροπρόθεσµα, και ανάλογα και µε τη διάθεση και το ύψος των κονδυλίων και δεδοµένης, βέβαια, και της πολύ δύσκολης οικονοµικής συγκυρίας που περνά ο τόπος
µας, θα δοθεί, πιστεύουµε, και η δυνατότητα µελλοντικά µιας ήπιας αξιοποίησης του σπηλαίου· ήπιος φωτισµός και ξύλινα µονοπάτια που θα οδηγούν τον επισκέπτη από τη µια µέχρι την άλλη άκρη του σπηλαίου.
Κατ’ αυτό τον τρόπο το σπήλαιο µπορεί να ενταχθεί και σε κάποια τουριστική διαδροµή και να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών, µε ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και προστασία του σπηλαίου αφενός, και την τοπική οικονοµία αφετέρου.

ΑΡΘΡΟ 3ο
Αντικείµενο της Σύµβασης

Το αντικείµενο της σύµβασης είναι:
1.        H ολοκλήρωση σε βάθος της ανασκαφής των δύο τοµών που ανοίχτηκαν το 2010. Eίναι επιστηµονικά αντιδεοντολογικό και επικίνδυνο, εξαιτίας της πολύ πιθανής πρόκλησης ατυχηµάτων,


ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

2.        τοµές που ανοίχτηκαν στο παρελθόν να παραµένουν ανοικτές, παρά το γεγονός ότι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας ως φορέας υλοποίησης του έργου, έχει ήδη φροντίσει να τοποθετήσει πινακίδα εξωτερικά της εισόδου του σπηλαίου. fiς εκ τούτου, καθίσταται αναγκαίο στο 2013, να ολοκληρωθεί σε βάθος η ανασκαφική έρευνα των δυο τοµών που ξεκίνησε το 2010 και στη συνέχεια, οι δύο τοµές να καλυφθούν µε τις επιχώσεις τους.
3.        6ιάνοιξη νέας τοµής διαστάσεων 2 Χ 2µ ακριβώς µπροστά από τον βωµό που βρίσκεται στο πέρας του πρώτου θαλάµου, στη νοτιοδυτική του γωνία. Η διάνοιξη της συγκεκριµένης τοµής µπροστά από τον βωµό είναι πολύ σηµαντική διότι αναµένουµε ότι στο σηµείο αυτό θα βρούµε πολυάριθµα ευρήµατα, τις λεγόµενες προσφορές ή αλλιώς «τάµατα», εάν θέλουµε να χρησιµοποιήσουµε έναν σύγχρονο όρο. Από τα ευρήµατα που ήρθαν στο φως από τις τοµές που ανοίξαµε το 2010, ξεχωρίζουν οι µήτρες των λατρευτικών ειδωλίων που φτιάχνονταν µέσα στο σπήλαιο.
4.        6ιάνοιξη µιας ακόµη τοµής 2 Χ 2µ στον τρίτο θάλαµο του σπηλαίου. Η διάνοιξη µιας ακόµη τοµής στον τρίτο θάλαµο γνωρίζουµε και από άλλα σπήλαια της χώρας µας (π.χ. σπήλαιο του Ψυχρού στην Κρήτη) ότι φυλάσσουν πολυάριθµα και πολύ σηµαντικά ευρήµατα, επειδή χρησίµευαν και ως αποθηκευτικοί χώροι.
5.        Αρχαιολογικοί καθαρισµοί στο εσωτερικού του σπηλαίου και του ευρύτερου εξωτερικά αρχαιολογικού χώρου.
6.        Συντήρηση του συνόλου των ευρηµάτων που θα προκύψουν από τις τοµές.
7.        Μελέτη του παλαιοπεριβάλλοντος του σπηλαίου (αρχαιοβοτανικό και ζωοαρχαιολογικό υλικό).
8.        Μελέτη των ανθρακιδίων από τις τρεις εστίες που ήρθαν στο φως το 2010, για τη χρονολόγησή τους
µε τη µέθοδο του άνθρακα 14, καθώς επίσης και συστατική ανάλυση των οψιανών, για την προέλευση και χρονολόγησή τους, µε τη µέθοδο φθορισµού ακτίνων Χ. Για τον σκοπό αυτό δείγµατα θα δοθούν στον 6ηµόκριτο.
9.        Εάν µας επιτρέψει η χρονική διάρκεια της σύµβασης και µε την προϋπόθεση να πραγµατοποιηθούν όλα τα παραπάνω, θα είναι θετική και η διενέργεια µιας ακόµη τοµής στον δεύτερο θάλαµο, και µιας ακόµη τοµής στον τρίτο θάλαµο του σπηλαίου, έτσι ώστε να εντοπίσουµε και τους αποθέτες του σπηλαίου. Γνωρίζουµε και από άλλα σπήλαια της χώρας µας (π.χ. σπήλαιο του Ψυχρού στην  Κρήτη) ότι στο εσωτερικό τους τα σπήλαια φυλάσσουν πολυάριθµα και πολύ σηµαντικά ευρήµατα, επειδή χρησίµευαν και ως αποθηκευτικοί χώροι.
10.    Περίφραξη του σπηλαίου.
11.    Σχεδίαση του συνόλου του υλικού που θα έρθει στο φως (κεραµικά, λίθινα κλπ), και πιθανότατα και των σκελετών που βρίσκονται στον τρίτο θάλαµο του σπηλαίου, εάν µας το επιτρέψουν οι  συνθήκες, λόγω της διαρκούς παρουσίας  νερών στον θάλαµο από τις πηγές του βουνού.




ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

12.    Για το ανασκαφικό µέρος των εργασιών θα απαιτηθεί ένας µήνας για τη δε συντήρηση, τις συγκολλήσεις, τη σχεδίαση και την φωτογράφηση θα απαιτηθούν περισσότεροι από τρεις µήνες και αυτό γιατί τα ευρήµατα για να συντηρηθούν απλώνονται πάνω σε πάγκους, οι οποίοι όµως δεν είναι πάντα διαθέσιµοι. Και άλλοι συνάδελφοι διενεργούν ανασκαφές στην Κορινθία, όπως επίσης και οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές (Αµερικανική και Γερµανική Αρχαιολογική Σχολή). Και αυτοί δηλαδή
µετά τις ανασκαφές τους απλώνουν τα ευρήµατά τους στους ίδιους µε µας πάγκους. Τα ευρήµατα αφού πλυθούν θα πρέπει και να στεγνώσουν, στη συνέχεια συγκολλώνται και στο τελευταίο στάδιο σχεδιάζονται και τέλος, φωτογραφίζονται.
ΑΡΘΡΟ 4
Ισχύς της Προγραµµατικής Σύµβασης\
Η διάρκεια της παρούσας σύµβασης αρχίζει από τη ηµεροµηνία υπογραφής της και λήγει µετά από εννέα (9) µήνες.
Η διάρκεια της ισχύος της σύµβασης µπορεί να παραταθεί για τρείς (3) µήνες επιπλέον, µε απόφαση των αρµοδίων οργάνων των συµβαλλοµένων µερών, µετά από εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης.
ΑΡΘΡΟ 5
Φορέας υλοποίησης του αντικειµένου της Σύµβασης
Φορέας υλοποίησης του έργου της παρούσας Προγραµµατικής Σύµβασης θα είναι η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, ενώ επικεφαλής του προαναφερθέντος Προγράµµατος ορίζονται οι: α) Χρυσάνθη Κονταξή αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας (Ε.Π.Σ.Ν.Ε) και β) 6ηµήτριος Χατζηαγγέλου, αρχαιολόγος της 6ιεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (6Ι. Π. Κ. Α) του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού.
Η εκτέλεση του έργου θα πραγµατοποιηθεί µε αυτεπιστασία και απολογιστικά, σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις.
ΑΡΘΡΟ 6
Προϋπολογισµός, πόροι και τρόπος χρηµατοδότησης του Προγράµµατος
Ο συνολικός προϋπολογισµός του Προγράµµατος ανέρχεται στις 15.000 ευρώ.
Το έργο χρηµατοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισµό της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας η οποία µε την αρίθµ. 212/23-5-2012(πρακτικό 10) (Α6Α: Β41Λ7Λ1-ΡΛ1) απόφαση του

 
ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Περιφερειακού Συµβουλίου Πελοποννήσου, ενέταξε στο τεχνικό Πρόγραµµα ΚΑΠ το έργο «6ιενέργεια 6οκιµαστικών τοµών στο Σπήλαιο Κλένιας» µε προϋπολογισµό 15.000,00 €.
Η συνολική δαπάνη του έργου ανέρχεται στο ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων Ευρώ (15.000,00€) συµπεριλαµβανοµένου του Φ.Π.Α. και θα βαρύνει το τεχνικό πρόγραµµα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας µε χρηµατοδότηση για το έτος 2013 από τους ΚΑΠ (προηγούµενων ετών). Στο ποσό αυτό περιλαµβάνονται όλες οι επιµέρους δαπάνες προκειµένου να εκτελεστεί η παρούσα σύµβαση.
Ρητά συµφωνείται ότι για την εκτέλεση ή πραγµάτωση του αντικειµένου της παρούσας Σύµβασης, ουδεµία επιβάρυνση ή δαπάνη έναντι των συµβαλλοµένων ή και τρίτων θα προκαλείται σε βάρος του προϋπολογισµού του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού .
H διάθεση της πίστωσης θα γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας προς την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος, στο τέλος κάθε µήνα, ή όποτε κατά τη  διάρκεια του έτους εκτελούνται εργασίες, σε περίπτωση απασχόλησης προσωπικού, ή µε την υποβολή των παραστατικών, µετά από σχετική βεβαίωση της επιτροπής παρακολούθησης περί ολοκλήρωσης του κάθε σταδίου του έργου.
Τα παραστατικά θα εκδίδονται επ΄ ονόµατι της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος.
Η κάλυψη των απαιτούµενων για την υλοποίηση του έργου δαπανών (µισθοδοσία προσωπικού, εισιτήρια µετάβασης υπαλλήλων, µετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας, καύσιµα γεννήτριας για τον φωτισµό του σπηλαίου, αγορές υλικών, αµοιβές σε ειδικούς αµειβόµενους µε δελτίο παροχής υπηρεσιών ή µε απόδειξη επαγγελµατικής δαπάνης κ.λ.π.) θα πραγµατοποιείται µε µέριµνα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και εντός των νοµίµων προθεσµιών, µε βάση αναλυτικό πίνακα που θα καταρτίζει η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος και που θα υποβάλλει,
µαζί µε τα νόµιµα πρωτότυπα παραστατικά, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, µε επίσηµη αλληλογραφία
Το κόστος ανάληψης οποιασδήποτε υποχρέωσης του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, αλλά και το κόστος της εν γένει λειτουργίας της Επιτροπής Παρακολούθησης της υλοποίησης του αντικειµένου της σύµβασης, θα καλύπτονται από τον προϋπολογισµό της παρούσας σύµβασης. Στο ποσό αυτό περιλαµβάνονται όλες οι επιµέρους δαπάνες προκειµένου να εκτελεστεί η παρούσα σύµβαση.
Οι εργασίες δεν θα ξεπεράσουν το κόστος που µπορεί να καλύψει η παρούσα χρηµατοδότηση, ενώ επέκταση του αντικειµένου της χρηµατοδότησης θα γίνει, εφόσον απαιτείται, µε νέα συµφωνία των συµβαλλοµένων µερών.


ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΡΘΡΟ 7
Δικαιώµατα και υποχρεώσεις των Συµβαλλοµένων
Η Ε.Π.Σ.Ν.Ε αναλαµβάνει την εκτέλεση του Προγράµµατος σύµφωνα µε τα όσα ορίζονται στη Σύµβαση και στις εγκεκριµένες µελέτες του έργου. Στο τέλος του έργου υποχρεούται να υποβάλει απολογισµό ο οποίος θα συνταχθεί από τους κ.κ. Κονταξή Χρυσάνθη αρχαιολόγο της Ε.Π.Σ.Ν.Ε και Χατζηαγγέλου 6ηµήτριο, αρχαιολόγο της 6Ι.Π.Κ.Α του Υπουργείου, Πολιτισµού και Αθλητισµού.
Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας αναλαµβάνει την υποχρέωση να χρηµατοδοτεί τακτικά το Πρόγραµµα, σύµφωνα µε τα όσα ειδικότερα προβλέπονται στο προηγούµενο άρθρο.

ΑΡΘΡΟ 8
Ιδιοκτησιακό καθεστώς - Χρήση χώρου
Ο χώρος, στον οποίο θα εκτελεσθεί το έργο της παρούσας Προγραµµατικής Σύµβασης ανήκει στο Ελληνικό 6ηµόσιο.

ΑΡΘΡΟ 9
Όργανο παρακολούθησης της Προγραµµατικής Σύµβασης και αρµοδιότητές του

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της σύµβασης αυτής ορίζεται Επιτροπή αποτελούµενη από εκπροσώπους των συµβαλλοµένων (µε τους νόµιµους αναπληρωτές τους), ως ακολούθως: από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτισµού η αρχαιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδας (Ε.Π.Σ.Ν.Ε) κα. Χρυσάνθη Κονταξή, η οποία θα εκτελεί και χρέη προέδρου, αναπληρούµενη από την αρχαιολόγο κα. Κορµαζοπούλου Σταυρούλα , η κα Τσαρτσίδου Γεωργία, αρχαιολόγος της Ε.Π.Σ.Ν.Ε , αναπληρούµενη από την αρχαιολόγο κα. Κατσαρού Στυλιανή, και από την Π.Ε. Κορινθίας ο κ . Μιχαλόπουλος Βασίλειος, µε ειδικότητα ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναπληρούµενος από τον κ. Σωτηράκο Παναγιώτη, µε ειδικότητα ΠΕ Πολιτικών Μηχανικών. Ο καθένας από τους συµβαλλοµένους διατηρεί το δικαίωµα να αντικαταστήσει οποτεδήποτε τον εκπρόσωπο του στην Επιτροπή.
Έργο της Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της εφαρµογής, η εν γένει επίλυση των όποιων προβληµάτων παρουσιάζονται και η έγκριση ειδικότερων ρυθµίσεων στα πλαίσια της παρούσας
σύµβασης.
Η Κοινή Επιτροπή παρακολουθεί την εκτέλεση του προγράµµατος, την τήρηση των όρων της Σύµβασης, και επιλύει κάθε διαφωνία σχετικά µε την ερµηνεία ή τον τρόπο εφαρµογής της Προγραµµατικής Σύµβασης που τυχόν θα προκύψει µεταξύ των συµβαλλοµένων και δεν ορίζεται ρητώς στην παρούσα.


ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η Κοινή Επιτροπή καθορίζει προτεραιότητες, το πρόγραµµα των ενεργειών και τον τρόπο υλοποίησής τους, αποφασίζει τις ενέργειες εκείνες που είναι απαραίτητες για την καλύτερη εκτέλεση της Προγραµµατικής Σύµβασης και την υλοποίηση των στόχων της, όπως αυτοί περιγράφονται στα άρθρα 2 και 3 της παρούσας Σύµβασης.
Η λειτουργία της Κοινής Επιτροπής καθορίζεται στο επισυναπτόµενο στην παρούσα Σύµβαση Παράρτηµα Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο µέρος της.

ΑΡΘΡΟ 10
Αντισυµβατική συµπεριφορά – ρήτρες
Η παράβαση οποιουδήποτε από τους όρους αυτής της σύµβασης, που θεωρούνται όλοι ουσιώδεις, από οποιοδήποτε από τα συµβαλλόµενα µέρη, παρέχει στο άλλο το δικαίωµα να αξιώσει αποκατάσταση των αντισυµβατικών ενεργειών σε εύλογο χρόνο. Σε περίπτωση αδυναµίας ή αµέλειας προς αποκατάσταση από της πλευράς του ενός µέρους, ο αντισυµβαλλόµενος έχει το δικαίωµα να καταγγείλει τη σύµβαση σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, αξιώνοντας κάθε θετική ή αποθετική ζηµιά, αφού προηγουµένως ενηµερώσει εγγράφως το άλλο µέρος.
Τυχόν διαφωνίες ή διαφορές σε περίπτωση αρνήσεως ή αδυναµίας ή αµέλειας µεταξύ των συµβαλλοµένων για την ερµηνεία και την εφαρµογή των όρων της παρούσας θα υπάγονται στην αρµοδιότητα των 6ικαστηρίων Κορινθίας.

ΑΡΘΡΟ 11
Η  Διαχείριση των πιστώσεων
Η διαχείριση των πιστώσεων θα γίνεται σύµφωνα µε τη νοµοθεσία που διέπει την Ε.Π.Σ.Ν.Ε.


 ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΡΘΡΟ 12
Όρια της Σύµβασης και Τελικές Διατάξεις
Η µη άσκηση δικαιωµάτων ή η παράλειψη υποχρεώσεων από οποιοδήποτε συµβαλλόµενο µέρος ή η ανοχή καταστάσεων αντίθετων προς την παρούσα Προγραµµατική Πολιτισµική Σύµβαση ή η καθυστέρηση στη λήψη µέτρων που προβλέπει η Σύµβαση αυτή από οποιοδήποτε συµβαλλόµενο µέρος, δεν µπορεί να θεωρηθεί ως παραίτηση των συµβαλλοµένων µερών από δικαιώµατα ή απαλλαγή από τις υποχρεώσεις τους ή αναγνώριση δικαιωµάτων στα συµβαλλόµενα µέρη που δεν αναγνωρίζονται από την Προγραµµατική αυτή Σύµβαση.
Αυτά συµφώνησαν, συνοµολόγησαν και αποδέχτηκαν οι συµβαλλόµενοι και προς απόδειξή τους συντάχθηκε το παρόν και υπογράφηκε σε τέσσερα πρωτότυπα και έλαβε κάθε συµβαλλόµενο µέρος από ένα.


ΟΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΜΕΝΟΙ
 





Ο Περιφερειάρχης                                                                      Πολιτισµού και Αθλητισµού,
Η Γενική Γραµµατέας του Πολιτισµού



ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ                                                                                                  ΛΙΝΑ  ΜΕΝΔfiΝΗ




ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι : Kανονισµός Λειτουργίας Κοινής Επιτροπής παρακολούθησης του έργου.


1.        H Kοινή Επιτροπή συγκαλείται µε πρόσκληση του προέδρου της. Στην πρόσκληση γράφονται τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης και ειδοποιούνται τα µέλη τουλάχιστον πέντε ηµέρες πριν από την ηµεροµηνία σύγκλισης της Κοινής Επιτροπής µε τον προσφορότερο τρόπο. Έγκαιρα επίσης αποστέλλεται, µε ευθύνη του προέδρου, κάθε αναγκαίο πληροφοριακό υλικό το οποίο αφορά στα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης.
Στην ηµερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά από τον πρόεδρο θέµατα και εισάγονται προς συζήτηση, εφόσον το ζητήσει εγγράφως ο εκπρόσωπος έστω και ενός από τα συµβαλλόµενα µέρη. Επίσης είναι υποχρεωτική η σύγκλιση της Κοινής Επιτροπής εφόσον το ζητήσουν εγγράφως από τον πρόεδρο δύο από τα συµβαλλόµενα µέρη, εντός δεκαπέντε ηµερών.
2.       Ο πρόεδρος µπορεί να αναθέσει σε µέλος ή µέλη της Κοινής Επιτροπής την ειδικότερη µελέτη και εισήγηση θέµατος της ηµερήσιας διάταξης. Μπορεί επίσης να καλεί στις συνεδριάσεις οποιονδήποτε κρίνει σκόπιµο για την παροχή πληροφοριών ή απόψεων σχετικά µε τα συζητούµενα θέµατα.
3.     Η Κοινή Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία µε παρόντα τρία µέλη. Μπορεί επίσης µε έγγραφη εξουσιοδότηση ένα µέλος της Κοινής Επιτροπής να εκπροσωπεί ένα µόνο από τα απόντα µέλη της.
4.     Οι αποφάσεις λαµβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων µελών που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι τρία. Οι αποφάσεις της Κοινής Επιτροπής διατυπώνονται σε πρακτικά, που υπογράφονται από όλα τα µέλη και τον γραµµατέα της Κοινής Επιτροπής.
5.      Η Κοινή Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά κάθε δύο µήνες. Η Κοινή Επιτροπή µπορεί να συνεδριάσει και έκτακτα, όταν προκύψει θέµα, σύµφωνα µε την διαδικασία που περιγράφεται στην παρ. 1 του παρόντος Παραρτήµατος. Η Κοινή Επιτροπή συνεδριάζει στην Κόρινθο, ή εφόσον συµφωνήσουν τα µέλη, µπορεί να συνεδριάσει σε άλλο σηµείο εντός ή εκτός του Νοµού Κορινθίας.
6.     Η Κοινή Επιτροπή σε καµία περίπτωση δεν υποκαθιστά άλλο συλλογικό όργανο, το οποίο σύµφωνα µε την κείµενη νοµοθεσία, είναι απαραίτητο να γνωµοδοτήσει.
7.   Περισσότερες λεπτοµέρειες για την λειτουργία της Κοινής Επιτροπής µπορεί να καθοριστούν µε απόφαση της Κοινής Επιτροπής.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΑΠΑΝΩΝ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΑΠΑΝΗΣ
ΠΟΣΟ
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ Ε6ΡΑΣ
2.500,00
ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ
1.300,00
ΥΛΙΚΑ
700,00
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ
900,00
ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ – ΜΕΛΕΤΗΣ 6ΕΙΓΜΑΤfiΝ  ΣΤΟ 6ΙΜΟΚΡΙΤΟ
1.250,00
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΞΕΙ6ΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣfiΠΙΚΟΥ (ΠΕΝΤΕ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤfiΝ)
6.500,00
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΞΕΙ6ΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣfiΠΙΚΟΥ (ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ)
1.850,00
ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
15.000,00


 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ



ΑΝΑΛΥΣΗ  ΔΑΠΑΝΩΝ

1.        Μετακινήσεις εκτός έδρας δυόµισι µηνών περίπου (1 µήνας για την ανασκαφή + 2 µήνες και κάτι για την συντήρηση) = 2.500 ευρώ.
2.        Περίφραξη = 1.300 ευρώ.
3.        Υλικά + βενζίνες και λάδι γεννήτριας + τελάρα για την αποθήκευση των ευρηµάτων = 700
ευρώ.
4.        Για την µελέτη του παλαιοπεριβάλλοντος του σπηλαίου ( αρχαιοβοτανικό και ζωοαρχαιολογικό υλικό) η Ε.Π.Σ.Ν.Ε για 10 ηµέρες θα απασχολήσει δύο εξειδικευµένους στο ανωτέρω αντικείµενο, Αρχαιολόγους (600 ευρώ και οι δύο).
5.        Αµοιβή σχεδιαστή αρχαιολόγου, ο οποίος θα σχεδιάσει το σύνολο των ευρηµάτων (κεραµικά, λίθινα κλπ) που θα προκύψουν από τις ανασκαφές και τους 20 περίπου σκελετούς που βρίσκονται στον τρίτο θάλαµο του σπηλαίου (που στη συνέχεια θα µεταφερθούν στο µουσείο της Νεµέας), εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν λόγω της µεγάλης ποσότητας των νερών που συνήθως βρίσκονται στον τρίτο θάλαµο του σπηλαίου. (Υπολογιζόµενο ποσό : 300 ευρώ).
6.        6είγµατα ανθρακιδίων και λίθινων που θα σταλούν στον 6ηµόκριτο = 1.250,00 ευρώ.
7.        Η πρόσληψη 5 εξειδικευµένων εργατοτεχνιτών (Υπολογιζόµενο ποσό: 6.500,00 ευρώ).
8.        Η πρόσληψη ενός αρχαιολόγου προϊστορικού (Υπολογιζόµενο ποσό: 1.850,00 ευρώ).
9.        Στη συνολική δαπάνη (15.000,00 €) περιλαµβάνονται όλες οι νόµιµες κρατήσεις και ο Φ.Π.Α. όπου απαιτούνται.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Eιδήσεις

Όλη η επικαιρότητα στο palo.gr


Ειδήσεις περιφέρειας...